Huidige weer

0 °C

Nieuwsbrief

Zoeken

deomwallingkeldermanspoort

De 3,5 km lange stadswallen welke zijn aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog, zijn volledig gerestaureerd. Men kan op verschillende niveaus de vesting in ca. 1 uur helemaal rond wandelen, waarbij men van de mooiste uitzichten kan genieten. Samen met de prachtige stadsgracht geven ze Hulst het unieke cachet van een historische vestingstad.

Een wandeling over de 3,5 km lange stadswal geeft een fraai uitzicht op de vesting met zijn markante torentjes en aan de andere kant op de stadsgracht en het omliggende landschap. Ook voor Rolstoelgebruikers zijn de wallen goed toegankelijk. De paden zijn breed en verhard. Een op- en afgang is gemaakt aan de Korte Bellingstraat, het Oranjebolwerk, de Bagijnesteeg.

Op uw wandeling passeert u de 4 stadspoorten, waarbij 3 poorten nog als toegang tot de vesting dienst doen.

De Bagijnepoort of Graauwse poort

Aan de oostzijde van de vesting bevindt zich de Bagijnepoort,  in de volksmond Graauwse poort genoemd. Deze is in 1704 gesticht door Burgemeester Benjamin de Beaufort.

De Dubbele Poort

Aan de noordzijde gaat u de vesting binnen langs  de Dubbele poort.

De Gentsepoort

Deze poort bevindt zich aan der zuidelijke ingang van Hulst. Zodra u door de poort bent en zich omdraait, ziet u aan de bovenzijde van de poort drie natuurstenen trofeeën. De middelste draagt het generaliteitswapen, het teken van de Verenigde Nederlanden. Dit is de enige toegangspoort tot Hulst waar een weg naast gelegd is. Langs deze weg komt het vrachtverkeer binnen, maar in de geschiedenis is dit gebeurd vanwege de aanleg van de tramlijn. Vanwege de kromming in de poort kon de tram er niet doorheenan de zuidelijke ingang van Hulst vindt u de Gentsepoort. Deze poort draagt het Generaliteitswapen, het teken van de Verenigde Nederlanden.  

De Keldermanspoort

De 4e (westelijke) stadspoort doet zoals gezegd geen dienst meer,  maar is wel een hele bijzondere. De Keldermanspoort, ook wel de Dobbele Poort of Bollewerckpoort genoemd, had een dubbele functie, zowel land- als waterpoort, wat duidelijk te zien is. De poort die voor een groot deel werd verwoest, werd in 1618 met aarde bedekt. In 1952 werden  de restanten ontdekt en is de opgraving gestart.